2010. június 18., péntek

tök fölöslegesen érkezett hozzánk...?!

"Az lett a tapasztalatom, hogy sok esetben ezzel a problémával érkezők felé semmi mást nem tudunk mondani, mint törvényeket, melyeket úgy is tud, vagy moralizálni tudunk vele szemben, melyeket úgy is átél. Különben nem jönne. Tehát tök fölöslegesen érkezett hozzánk...

Rájöttem, hogy egy harmadik úton kell járni: Nézd, ezt is tudod, meg ezt is, az egyház itt húzott egy határt, ezt ismered. Én nekem nem áll módomban ezen változtatni, az itt van és kész. Te pedig tégy amit akarsz! Átléped, átléped, de ez esetben viseled a következményeit! Ilyen egyszerű. Lépd át és viseld a következményét." -mondta ezt PálFeri róm.kat. pléb.-

Ezt az idézetet már olvashattad itt a blogon korábban. Beszélgettünk is róla. Most ismét felteszem. Hidd el nem azért, hogy arra buzdítsalak, hogy bújj ágyba a kedveseddel minél hamarabb. Nem ez a célom.
Inkább, olvasd el figyelmesen az első bekezdést!
Az elmúlt fél évben több barátom is áldott állapotba került - házasságra készülődvén - mielőtt még a szentséget magukra vették volna. (Szeretem ezt így leírni, mert így jó.) Talán küzdöttek azzal, hogy tiszták maradjanak és elbuktak. Talán nem is annyira küzdöttek, szinte teljesen mindegy, a dolog végkimenetele szempontjából.

Ámbár, mikor megkerestek, és elújságolták a hírt, általában megleptek. Én erre azt mondtam nekik: legyetek ügyesek erősek bátrak, örülök nektek, áldásomat adom, imámba foglallak benneteket. Legyetek észnél, és legyetek boldogan kitartóak! Mivel mindig 'abból dolgozunk ami van' ezért titeket most megáldott az Isten, örüljetek neki, és ebből a helyzetből hozzátok ki a legjobbat! De legyetek okosan felelősek, és alázatosak.

Nem hiszem, hogy könnyebb utat kaptak ezek a barátaim, bár ki tudja, majd ezt 10-20 év múlva eldöntjük, de azt merem sejteni, hogy erősebbek lesznek nálunk.

A mondanivalóm pedig mindezzel az, hogy ha valaki egyszer hasonló helyzetben megkeres téged, mert fontos vagy neki, fontos számára a véleményed és te moralizálva szembesíted amúgy sem leegyszerűsített életével - hiszen ha még keresztény is pontosan tudja, hogy elbukott - hatalmas bűnt követsz el ellene! Kérlek ne tedd! Hordozd őt minden áldozat árán és tegyél azért, hogy a világ legjobb édesapja, vagy édesanyja tudjon lenni! És mikor nem erről kapok hírt római katolikus papok kapcsán, mindegyik hitelét veszti a szememben. Mérges leszek rájuk.
Ne csak beszéljünk Krisztus empátiájáról, aki nem az 'angyalkákért', hanem a bűnösökért jött egyszer közénk. És ki nem bűnös mindannyiunk közt...?

3 megjegyzés:

  1. Bazsik, a blogodat olvassák papok? Mert kéne!
    Túl egyszerű lenne, ha azt szeretném, hogy minden pap, Pál Feri legyen? :-)
    Persze mindenkinek lehetnek rossz napjai, fogalmazhat meggondolatlanul...
    Jaj! Bazsik!
    Kösz, a tegnap estét!
    Húúú... Ez most félreérthető... :-) :-D

    VálaszTörlés
  2. Semmi baj... mindenki tudja, hogy a mi kapcsolatunk az egy külön kategória...
    Ha meg mindenki PálFeri lenne miről vezetnék én blogot... ?! :)

    VálaszTörlés