2011. július 20., szerda

Coen fivérek - Ó, testvér...

Mai filmtörténeti mementómban a Coen fivérekről osztok meg veled pár gondolatot, egyik remek filmjük keresztmetszetét nézegetve.

Wiki barátunk az alábbi nyitógondolattal kezd róluk:
Joel David Coen (1954. november 29.) és Ethan Jesse Coen (1957. szeptember 21.), ismertebb nevükön a Coen testvérek vagy Coen fivérek, amerikai filmrendezők, forgatókönyvírók, producerek. A rendezőpáros pályafutásának több, mint 20 éve alatt olyan neves alkotásokat tudhat magáénak, mint a Véresen egyszerű, A nagy Lebowski vagy az Oscar-díjas Nem vénnek való vidék. A fivérek együtt írják és rendezik a filmjeiket, de előfordul, hogy Joel egyedül felel a rendezésért, Ethan pedig a produceri munkákat látja el. Híresek arról, hogy a legapróbb részletekig egyezik a véleményük az adott filmmel kapcsolatban, amin épp dolgoznak, így a színész maga dönti el, melyikükhöz fordul kérdésével, mindkettőjüktől ugyanazt a választ fogja kapni.

A film, amit pedig meg kell nézni: Ó, testvér, merre visz az utad? mely egy 2000-ben készült kalandfilm. Ebben az esetben azonban, nem Harrison Fordra kell gondolni és az elveszett frigyládára. Filmünkben egészen másról van szó: Ismét azon ritkásan világra jött alkotásról van szó ahol a "fotó" és rendezés által teremtett világ elüt a nyers valóságtól, de ép annyira, hogy ne lépje át a kritikus határokat. A főszerepekben: George Clooney (Everett), John Turturro (Pete), Tim Blake Nelson (Delmar). Igazán maradandó színészi munkával és ugyancsak tökéletesen komponált zenével fűszerezett alkotásról van szó. Kellemes nézést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése