2010. december 1., szerda

Néhány pont az új alkotmány tervezetéből

- A bizottság javaslatában két alternatíva szerepel: az egyik szerint fennmaradna a jelenlegi, egykamarás rendszer, míg a másik szerint létrejönne egy felsőház is, amelyben helyet kaphatnának a kisebbségek, a határon túli magyarok és az egyházak képviselői is.

-Az új alkotmány preambulumában, vagyis bevezetőjében a koncepció szerint utalni kellene a legfontosabb alapértékekre, a demokráciára, a jogállamiságra és a szabadságra. A preambulum méltatná "ezeréves történelmi múltunkat" és a kereszténység történelmi szerepét is. A Szent Koronára a magyar államiság kifejezőjeként hivatkoznának, tehát nem úgy, mint a hatalom forrására, mert az a koncepció szerint "a politikai nemzet, azaz a nép" lenne.

-Az alapvető jogok és az emberi szabadság mellett az alkotmánykoncepció szerint az új alaptörvénynek külön ki kellene emelnie, hogy kiemelt védelem jár a házasságnak, "mint a férfi és nő legalapvetőbb és legtermészetesebb" közösségének.

-Az alapvető jogok és kötelességek felsorolása lényegében megegyezik azokkal, amely ma is szerepelnek az alkotmányban. Az élethez való jog esetében megjelenik "a fogantatástól kezdve" kitétel, ami korábban vitát váltott ki, mert elvi lehetőséget adna az abortusz betiltására. Megjelenik az is, hogy mindenkinek kötelessége óvni az élő és élettelen környezet, illetve az állam célja.
forrás: origo.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése